Vizele pentru cetăţenii români sunt ilegale

Conform declarațiilor oficialitaților moldovenești din 9 aprilie 2009, au fost introduse vizele obligatorii pentru cetatenii romani.

Regimul de vize pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru Romania, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Confederatiei Elvetiene, Regatului Norvegiei, Republicii Islanda si Japoniei – au fost abolite de catre Republica Moldova prin Legea nr. 151-XVI din 08.06.2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 102-105/482 din 07.07.2006, in vigoare de la data publicarii.

1. Potrivit art. 96 alin. (1) si art. 102 alin. (1) din Constitutie, Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a statului si exercita conducerea generala a administratiei publice, prin adoptarea de hotariri si dispozitii care se publica in „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. 

Hotaririle si dispozitiile Guvernului se emit prin organizarea executarii legilor si se publica in „Monitorul Oficial al Republicii Moldova” in mod obligatoriu. Actul emanind de la Guvern devine executoriu atunci cind este publicat integral in „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. Modul de publicare si intrare in vigoare a actelor Guvernului este reglementat de Legea nr. 173-XII din 6 iunie 1994 „Privind modul de publicare si intrare in vigoare a actelor oficiale”. Hotaririle sau dispozitiile Guvernului intru-n in vigoare la data publicarii lor sau la data indicata in textul actului, care insa nu poate precede data publicarii. 

Fapt însa ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial nici un act normativ privind instituirea regimului de vize.

2. Conform art. 72 din Constitutia tarii, Hotaririle Curtii Constitutionale, si Legea nr. Nr. 780/27.12.2001 privind actele legislative, care reitereaza ca modificarea completarea si abrogarea legilor organice sau ale unor dispozitii ale acestora se fac printr-un act cel putin de acelasi nivel ca si actul supus modificarii, completarii sau abrogarii.

Avand in vedere ca asemenea lege nu a fost adoptata de Parlament (de fapt nici nu putea avand in vedere nefunctionalitatea Parlamentului), nu putem vorbi de modificarea Legii nr. 151-XVI din 08.06.2006 si abolirea vizei pentru cetatenii romani care intra in Republica Moldova.

3. Unii au invocat o posibila situatie de urgenta. Reamintim: Legea nr. 212/24.06.2004 privind regimul starii de urgenta, de asediu si de razboi, stabileste temeiurile, modul si conditiile declararii starii de urgenta, de asediu sau de razboi, precum si competenta autoritatilor care o declara, precum si masurile ce se aplica in perioada starii de urgenta, de asediu sau de razboi, precum si drepturile, obligatiile si raspunderea persoanelor juridice si fizice in aceasta perioada. 

Conform art. 12 din Legea nr. 212/24.06.2004 starea de urgenta, de asediu sau de razboi se declara prin hotarire a Parlamentului. In caz de agresiune armata impotriva tarii, Presedintele Republicii Moldova ia masuri pentru respingerea agresiunii, instituie starea de razboi si le aduce neintirziat la cunostinta Parlamentului. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii. 

Starea de urgenta, de asediu sau de razboi – nu a fost declarata.

Dar si in cazul declararii acesteia, conform art. 4 din aceeași lege, in perioada starii de urgenta, de asediu sau de razboi, legile si alte acte normative adoptate pana la instituirea starii respective actioneaza in masura in care nu contravin prezentei legi. 

In perioada starii de urgenta, de asediu sau de razboi, instituite pe intreg teritoriul tarii, nu se admite modificarea Constitutiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice si a legislatiei electorale, precum si desfasurarea alegerilor autoritatilor publice centrale si locale si a referendumurilor republicane si locale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: