Rezistenţa Basarabenilor la deportari

Desi autoritatile au luat toate masurile ca operatia sa se desfasoare rapid si prin surprindere, totusi au existat numeroase cazuri de rezistenta a acelora care urmau sa fie arestati si evacuati. Din informatia evident incompleta ce ne sta astazi la dispozitie, cunoastem ca trupele însarcinate cu realizarea acestei operatii au avut de înfruntat în multe locuri o împotrivire dârza a taranilor, inclusiv rezistenta cu arma în mâna.

copiideportatiAsa a fost în satele Clocusna, raionul Ocnita, Cosauti, raionul Soroca, Banestii Noi, raionul Orhei, Frumoasa, raionul Bravicea, Carahasani, raionul Olanesti, Cunicea, raionul Cotiujeni, Raculesti, raionul Susleni, precum si în raioanele Kotovsk si Chisinau. 

Metoda cea mai raspândita si mai eficienta a fost totusi fuga taranilor de acasa si din sate fie înainte de 6 iulie, fie chiar în momentul intrarii trupelor în sate. Catre acea data, disparusera 508 de familii care urmau sa fie deportate, din alte 174 de familii n-a fost gasita acasa nici o persoana matura, iar 105 familii s-au ascuns în momentul începerii operatiunii. Cele mai multe familii au reusit sa se salveze în raionul Chisinau – 64 din 141, adica tocmai în unul dintre raioanele care au opus cea mai mare rezistenta Sovietelor. 

Conform datelor oficiale generale, operatia „lug” se terminase spre sfârsitul zilei de 7 iulie, dar rapoartele din unele judete arata ca de fapt aceasta a continuat înca cel putin o zi, pâna la 8 iulie, ora 20. 

Este foarte util a cunoaste reactia la deportari a populatiei care nu a avut de suferit (sau nu a suferit nemijlocit) de pe urma operatiei. Datorita mai ales straduintelor KGB-ului, care avea grija de starea de spirit a populatiei, astazi suntem în masura sa cunoastem atitudinea acesteia fata de izgonirea de la bastina a zeci de mii de tarani basarabeni, chiar daca informatia selectata de KGB este fragmentara si, desigur, tendentioasa. Astfel, cineva din Chisinau scria altcuiva, probabil din Rusia, ca se procedase foarte bine cu asa-zisa rasculacire (deschiaburire, n.red.), deoarece, se precizeaza în acea scrisoare, „chiaburii” se opuneau transformarilor sovietice si „mai ales urau populatia nou-venita”.

Câteva zile la rând, informa un altul, „întreaga Moldova a fost curatata de elemente daunatoare si de oamenii cu un anumit trecut, straini fata de puterea sovietica”. „În Moldova au fost lichidati chiaburii, ceea ce va îmbunatati activitatea noastra si în special va fi mai usor de trait”. „Acum la noi totul va fi mai ieftin… Au fost eliberate multe apartamente, care sunt repartizate locuitorilor orasului”. „De la 5 si pâna la 7 iulie 1949 în Chisinau a avut loc o curatare, adica multi locuitori au fost deportati în Siberia. Sunt deportate persoanele care au ajutat nemtilor si românilor sa activeze împotriva rusilor. Casele lor au fost date acelor oraseni care nu au locuinte”. 

Astfel, oricât de vigilent era KGB-ul, totusi informatia lui secreta, alcatuita cu cea mai mare grija, n-a putut ascunde adevarul ca izgonirea zecilor de mii de oameni din populatia basarabeana a adus satisfactie doar anumitor categorii de venetici, de regula, rusilor si în general sovieticilor care au dat navala dincoace de Nistru în urma Armatei rosii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: